זוגיות לא בריאה – כל הסימנים ומה עושים

זוגיות לא בריאה – כל הסימנים ומה עושים

למערכות יחסים לא בריאות יכולה להיות השפעה מזיקה משמעותית על הבריאות, האושר והרווחה הכללית שלך. הבעיה היא שבעוד שמערכות יחסים מסוימות הן בבירור רעילות או אפילו פוגעניות, דפוסי יחסים לא בריאים אחרים יכולים להיות הרבה יותר עדינים וקשים לזיהוי.

אף על פי שאף זוגיות אינה מושלמת, חשוב להיות מסוגלים לזהות את הסימנים של מערכת יחסים לא בריאה ולדעת מה לעשות כדי לשנות אותה או לסיים אותה.

מאמר זה דן בכמה מהמאפיינים הנפוצים של מערכות זוגיות לא בריאות וכיצד לזהות אם את נמצאת באחת כזו. בנוסף פירטנו כמה צעדים שכדאי לנקוט כדי להפוך את מערכת היחסים לבריאה יותר ומתי לפנות לעזרה מקצועית.

 

מאפיינים נפוצים של זוגיות לא בריאה

כל מערכת יחסים שונה ועשויה להשתנות עם הזמן. ישנן כמה תכונות חשובות שנוטות לאפיין מערכות יחסים לא בריאות.

מערכות יחסים המסומנות על ידי דינמיקה ובעיות אלו נוטות לתרום ליותר מתח וקונפליקטים. זה יכול לחול על מערכות יחסים רומנטיות, אבל סוגים אחרים של מערכות יחסים יכולים להיות מושפעים גם כן מדפוסים לא בריאים, כולל יחסים עם בני משפחה, חברים ועמיתים לעבודה.

שליטה

במערכות יחסים לא בריאות, אדם אחד עשוי לנסות לשלוט בחייו של האחר. זה עשוי להיעשות באמצעות הפחדה, אבל זה יכול לכלול גם סוגים אחרים של מניפולציות.

לפעמים האדם עשוי להציג התנהגויות שנראות כחיבה ואוהבות ביותר. במציאות, פעולות אלו נועדו לסגור על האדם האחר ולמנוע ממנו לעשות דברים או ללכת למקומות שבהם הוא ימצא מחוץ לשליטתו של האדם האחר.
שליטה בהתנהגות יכולה לכלול גם בידוד של אדם מחבריו וממשפחתו. זה יכול להיות גם ניתוק תקשורת, ניתוק גישה לכספים או מניעת אפשרות ליציאה מהמצב.

שליטה עשויה ללבוש גם צורה של רכושנות וקנאה. בעוד ששניהם רגשות אנושיים נורמליים שאנשים עלולים לחוות מעת לעת, הם לא בריאים כאשר מישהו מנסה לשלוט במה שאת עושה, כאשר הוא מתפרץ עליך, כאשר הוא מתעצבן, או כאשר מאשימים אותך בבגידה.

 

חוסר אמון

מערכות יחסים לא בריאות מסומנות לרוב בחוסר אמון. את עלולה להרגיש שאת צריכה להסתיר דברים מבן הזוג שלך, או שאת עשויה להרגיש לעתים קרובות שהוא מסתיר דברים ממך.

על מנת לפתח אמון בריא, שני האנשים במערכת היחסים צריכים לעסוק בחשיפה עצמית הדדית. זה כרוך בחשיפת דברים על עצמך לאורך זמן, ככל שהקשר מעמיק וגדל. תהליך השיתוף וההקשבה תורם לתחושות של אינטימיות וקרבה רגשית. אם את מרגישה שאת לא יכולה לסמוך על האדם האחר עם הרגשות הפנימיים שלך, לא סביר שתספרי לו את הרגשות שלך, מחשבותיך או זיכרונותיך.

אם יש לך היסטוריה של חוסר יכולת לסמוך על האנשים שאת אמורה להיות מסוגלת לסמוך עליהם, ייתכן שיהיה לך קשה לסמוך על בני הזוג הרומנטיים שלך.

 

חוסר כבוד

חוסר כבוד יכול ללבוש מגוון צורות במערכות יחסים לא בריאות. לפעמים זה עשוי לומר שמישהו מזלזל באדם השני. במקרים אחרים, זה יכול להיות כרוך בלעג מוחלט או בצחוק על הדעות או האינטרסים של האדם האחר.

חוסר כבוד יכול לעתים קרובות להרגיש כמו דחייה, מה שעלול להוביל למגוון רגשות כולל היעלבות, בושה, אשמה, בדידות, מבוכה וחרדה חברתית.

 

תקשורת גרועה

תקשורת טובה היא אבן יסוד בכל זוגיות בריאה. מערכות יחסים לא בריאות מסומנות לרוב על ידי דפוסים של תקשורת לא יעילה. זה עשוי להופיעשני חלקי פאזל מתאימים. גבר ואישה כאי דיבור על בעיות, הימנעות מבעיות קשות, ציפייה מהאדם האחר להיות קורא מחשבות, אי הקשבה, התגוננות או חסימה כדי להימנע מהתמודדות עם בעיות במערכת היחסים.

הוכח כי סגנון תקשורת הוא מנבא מרכזי של גירושין ויש לו השפעה רבה יותר מאשר מחויבות, מתח ואישיות בכל הנוגע להצלחה זוגית.

 

סימנים שאת במערכת יחסים לא בריאה

לעתים קרובות מערכות יחסים גדלות, משתנות ולפעמים מתפרקות עם הזמן. מערכת יחסים תהיה בריאה כשהדברים הולכים כשורה, אבל תוספת של גורמי לחץ יכולה ליצור מתח. אנשים עשויים להגיב על ידי חזרה למנגנוני התמודדות לא בריאים או על ידי הצגת התנהגויות שבסופו של דבר מזיקות לבריאות מערכות היחסים שלהם.

מאפייני מערכות יחסים לא בריאות:

בגידהשקריםהאשמות הדדיותבְּדִידוּתלחץ
אשמהדְרָמָהעוֹיְנוּתשליליותאוּמלָלוּת
הַצָקָההתעללות רגשיתהַפחָדָההתעללות פיזיתהתעללות מילולית
שליטהפַּחַדבידודתקשורת גרועה
זִלזוּלחוסר יושר או התעללות פיננסיתקנאהלַעַג

במערכת יחסים לא בריאה, את עלולה להרגיש שאת תמיד צריכה ללכת על קליפות ביצים סביב האדם השני. או אולי תרגישי שאת תמיד צריכה להסתיר את מה שאת באמת חושבת או מרגישה. אולי אפילו תרגישי שאת צריכה לוותר על הדברים שאת באמת רוצה כדי להשאיר את האחר מאושר.

סימן נוסף למערכת יחסים לא בריאה הוא התחושה שהדברים אינם מאוזנים. מערכות יחסים חד-צדדיות הן אלו שבהן אדם אחד משקיע יותר מאמץ, אנרגיה ורגש בשמירה על הקשר. יחסים כאלה עלולים להיות לא בריאים ולעתים קרובות משאירים את האדם שעושה את כל העבודה מרגיש חסר תמיכה, מבודד וסחוט.

לפעמים התנהגויות לא בריאות יכולות להופיע בתקופות של מתח קיצוני. במקרים אחרים, דפוסים מתמשכים של התנהגויות לא בריאות עלולים להחמיר עם הזמן או להופיע במהלך שלבים שונים של מערכת יחסים.

במקרים מסוימים, ניתן לטפל בבעיות אלו באמצעות אסטרטגיות עזרה עצמית או בעזרת איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. אבל אם מערכת היחסים שלך מושפעת מהתעללות, בין אם היא פיזית, מילולית או מינית, הדאגה העיקרית שלך צריכה להיות להבטיח את שלומך.

 

איך לשנות מערכת יחסים לא בריאה

הקשר החברתי והתמיכה שמערכות יחסים מספקות חיוניים לבריאות הפיזית והרגשית כאחד. מחקרים מצאו שמערכות יחסים בריאות יכולות להשפיע על חייך בדרכים חיוביות, כולל הפחתת הסיכון שלך למוות מוקדם והגנה עליך מבדידות.

מכיוון שמערכות יחסים טובות חיוניות כל כך לרווחתך, חיוני לנקוט בצעדים כדי להגן על עצמך מפני כאילו שיש להם פוטנציאל לפגוע בבריאותך. אם את מאמינה שאת במערכת יחסים לא בריאה, חשוב לנקוט בצעדים לתיקון הבעיה.

שינוי אפשרי אם שני האנשים מחויבים לטפל בבעיות ופתוחים לעשות שינוי.

 

החליטי אם הקשר ניתן לתיקון

הצעד הראשון הוא להחליט האם ניתן לתקן את מערכת היחסים הלא בריאה או לא. על מנת לרפא את הנזק ולהתקדם בדרך שתהיה בריאה לשני האנשים המעורבים, יש לוודא ששני הצדדים מוכנים להשתתף בהצלחת הקשר. כאשר אדם אחד אינו מוכן לשנות את התנהגותו הלא בריאה, סביר להניח שהקשר אינו ניתן להצלה.

תלות הדדית

מערכות יחסים בריאות מעודדות תלות הדדית במקום תלות משותפת. אנשים התלויים הדדית מבינים את היתרונות של היכולת לפנות אל בן/בת הזוג כשהם זקוקים לתמיכה, והם מכירים בערך ובחשיבות של התמיכה בבן/בת הזוג שלהם. יחד עם זאת, הם מסוגלים לשמור על תחושת העצמי שלהם מחוץ לזוגיות ועל מערכת היחסים שלהם זה עם זה.

כאשר שני האנשים בזוגיות שואפים לתלות הדדית, הם מסוגלים להגיע לאיזון שבו הם מסוגלים להציע אינטימיות רגשית ולתמוך בצרכי בן הזוג שלהם תוך שהם אינם תלויים באדם האחר.

 

קשר בריא

בניית קשר בריא בן הזוג האחר הוא צעד מפתח לקראת התגברות על מערכת יחסים לא בריאה. לאחר שזיהית את הדפוסים הלא בריאים או הרעילים שהזיקו למערכת היחסים שלכם, חשוב לעבוד יחד כדי להתגבר עליהם ולבנות קשר בריא יותר ותומך יותר, תוכלו לעשות זאת על ידי נקיטת הצעדים הבאים:

  1. עבדו יחד כדי לזהות ולהימנע מדפוסים לא בריאים במערכת היחסים שלכם. הצעד הראשון לקראת בניית קשר רגשי בריא הוא זיהוי הדפוסים הבעייתיים שהיו בעיה עבור שניכם או כל התנהגות הרסנית שהובילה אתכם לנקודת ניתוק זו.
  2. רשמו את הצרכים הרגשיים שחשובים לכם. אינכם יכולים לצפות מבן הזוג שלכם למלא צרכים רגשיים שאינכם מבהירים להם, ולכן חיוני לתקשר את המטרות הרגשיות הללו עבור מערכת היחסים שלכם על מנת שתהיה הבנה רגשית אמיתית וחיבור רגשי ביניכם.
  3. הציעי תמיכה רגשית לבן הזוג שלך. על מנת שייווצר קשר רגשי בינך לבין האדם האחר, שניכם צריכים להיות מוכנים להציע תמיכה רגשית בצורה חיובית נקייה מאשמה או מניפולציות.
  4. הקשיבי באופן פעיל כאשר בן הזוג שלך מדבר. תקשורת מילולית היא חלק חשוב בחיבור רגשי, אז ודאי שאת תומכת ומטפחת את הקשרים הללו באמצעות שיחה משמעותית המדגימה עניין רגשי, הבנה ותמיכה.
  5. הימנעי ממניפולציות רגשיות. חשוב לא להשתמש בקשר הרגשי כדרך לתמרן את האדם השני לעשות משהו שהוא לא רוצה לעשות, זה רק יפגע עוד יותר במערכת היחסים שלכם ויפחית את הקשר הרגשי ביניכם.

שיטות נוספות שיכולות לעזור:

  • שמירה על גבולות בריאים
  • מטרות אישיות והמשך מרדף אחריהן
  • אל תקטיני את עצמך כדי לרצות אנשים אחרים
  • התמקדי בלהיות האני האותנטי שלך
  • הקדישי זמן ללמידה על התשוקות שלך ומה חשוב לך
  • צפי מאחרים שיתייחסו אליך בכבוד והראי להם כבוד
  • שמרי על מערכות היחסים שלך עם אנשים אחרים מחוץ למערכת היחסים הזוגית

 

מתי לפנות לעזרה

יש דברים שאת יכולה לעשות בעצמך כדי לחזק את מערכת היחסים, אבל לפעמים את עשויה להפיק תועלת מלפנות לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש לעזרה.

טיפול זוגי יכול לעזור לטפל הן בבעיות אינדיבידואליות והן בבעיות הדדיות שעלולות להתקיים בזוגיות. לדוגמה, מטפל יכול לעזור לטפל במצבי בריאות נפשיים בסיסיים שעלולים להשפיע לרעה על האופן שבו אנשים מתייחסים זה לזה במערכת יחסים.

מטפל יכול לעזור גם במקרים שבהם לאנשים יש ציפיות שונות ממה שהם מקווים לקבל ממערכת יחסים. לדוגמה, במערכות יחסים חד-צדדיות לא בריאות, אדם אחד עשוי לסבול יותר מהעבודה כי הוא מחויב יותר בעוד שהאדם השני פחות מושקע.

איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכול גם לעזור לזוגות לעבוד על מיומנויות תקשורת לא בריאות שיכולות ליצור רעילות וקונפליקט במערכת היחסים. מטפל יכול גם לעזור לכל אדם לפתח ולתרגל מיומנויות שיכולות לעזור לו להתמודד עם קונפליקטים בצורה יעילה יותר.

הימנעות מקונפליקט אינה אפשרית או אפילו מומלצת – גם בזוגיות בריאה השותפים חווים אי הסכמות וקונפליקטים. המפתח הוא לדעת איך לטפל באילו ביעילות. כשהזוגיות מטופלת היטב, היא מאפשרת לאנשים לטפל בבעיות ולבצע שינויים שבסופו של דבר טובים לבריאות מערכת היחסים.

 

מתי לסיים מערכת יחסים לא בריאה

לא כל מערכת יחסים שווה להציל. אם עשית את חלקך אבל האדם השני לא מוכן לשנות או לעזור, אולי הגיע הזמן להתרחק ולהשקיע את מאמציך בקשרים בריאים ותומכים יותר עם אנשים אחרים.

אם לאדם האחר אין אינטרס לשנות או אם המצב כרוך בהתעללות בכל צורה שהיא, סיום הקשר הוא לרוב הדרך הטובה ביותר להגן על רווחתך.

 

***

כל מערכות היחסים שונות ואף אחת מהן לא מושלמת ב-100% מהזמן. לכל אחד יש ימים שבהם הוא מרגיש עצבני, קצר רוח או מותש, ואפשר להבין שהרגשות הללו גולשים לפעמים למערכות היחסים שלהם.

חשוב להזכיר לעצמך שמגיע לך זוגיות שבה את מרגישה בריאה, נתמכת ומאושרת. מגיע לך לנהל מערכות יחסים עם אנשים שתומכים בך ובצרכים שלך.

אם את חוששת שאת מעורבת במערכת יחסים לא בריאה, הקדישי זמן לשקול את ההשפעה שיש לה על חייך, האם ניתן לתקן את הבעיות הללו? אם הגיע הזמן לסיים את הקשר?

,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.